Biblioteci

Biblioteca sau vizuina studentului la filosofie

Personajul central al nuvelei fantastice „Urciorul de aur” este, după cum poate unii dintre noi își amintesc, studentul Anselmus, a cărui reprezentare grafică din ediția oferită de BPT rămâne un reper pentru ideea „studentului”, mai cu seamnă a celui dedicat filosofiei. Locul în care se petrece o bună parte din timpul acestuia din urmă este biblioteca, fie a facultății, fie a universității, poate chiar cea metropolitană or cea națională. Astfel, câteva cuvinte despre fiecare dintre ele ne vor ajuta în căutările noastre de a găsi ceea ce, la un moment dat, ne vom apropria drept vizuină.

Cel mai apropiat loc este biblioteca facultății, dotată cu titluri de specialitate. Accesul la raft este condiționat de un permis eliberat nominal, iar pentru studiul individual orice student are posibilitatea de a rămâne la sala de lectură, odată ce procesul de „înregistrare” a luat sfârșit, iar obiectele voluminoase au fost depozitate într-un dulap aflat sub cheie.

BIBLIOTECARI:

Adriana Creţu

Titus Lates
Ştefania Olea
Elisabeta Soare
Maria Soare

Program
SALA DE LECTURĂ

 

Luni – Vineri: 8,00 – 19,00
Sâmbată: 8,00 – 13,00
Duminică: închis

CENTRUL DE ÎMPRUMUT /

ELIBERARE PERMISE SI VIZE

 

Luni: 12,00 – 18,00
Marti, Miercuri, Joi: 8,00 – 14,00
Vineri: 9,00 – 13,00

 

Biblioteca de Filosofie este o bibliotecă specializată, deţinând un fond de aprox. 59.000 de volume, colecţiile sale adresându-se celor care se familiarizează cu teoriile şi concepţiile filosofice, dar şi celor interesaţi de aprofundarea studiilor universitare şi de cercetare ştiinţifică.

Sala de lectură oferă acces direct la peste 30.000 de volume, iar centrul de împrumut asigură împrumutul de publicaţii pentru studenţii, cadrele didactice şi doctoranzii de la Facultatea de Filosofie.

Catalogul online Alice – http://193.231.9.12/Alice/find.php – disponibil pentru consultare pe patru calculatoare din spaţiul bibliotecii, cuprinde publicaţiile aflate în Sala de lectură (SL), Centrul de împrumut (IM) şi Depozit (DP).

 

PERMISUL DE BIBLIOTECĂ

Accesul în bibliotecă se face pe baza permisului eliberat de B.C.U. ,,Carol I”  sau de bibliotecile filiale.

Biblioteca de Filosofie eliberează şi vizează permise pentru cadrele didactice, cercetătorii, doctoranzii şi studenţii Facultăţii de Filosofie. Cu exceptia cercetătorilor, celelalte categorii de utilizatori beneficiază de împrumutul la domiciliu.

Permisul se elibereaza şi se vizează în urma achitării de către utilizatori a unei sume stabilite la începutul fiecarui an universitar.

Pentru eliberarea şi vizarea unui permis sunt necesare:
– buletinul / cartea de identitate
– o fotografie tip buletin
– taxa de înscriere sau viză
– 2 plicuri timbrate şi 5 coli de scris tip Xerox (numai pentru utilizatorii cu drept de împrumut)

Pe categorii de utilizatori, în plus se vor prezenta:
– cadre didactice – legitimaţia de serviciu, vizată
– studenţi – carnetul de student, vizat
– doctoranzi – legitimaţia sau adeverinţa care să ateste înscrierea la doctorat

ÎMPRUMUTUL DE PUBLICAŢII

Beneficiază de împrumut de publicaţii de la centrul de împrumut al bibliotecii, cadrele didactice, studenţii şi doctoranzii de la Facultatea de Filosofie.

Pot fi împrumutate simultan cel mult cinci volume. Perioada de împrumut se stabileşte în funcţie de numărul de exemplare dintr-un titlu şi de gradul de solicitare a titlului respectiv.

Termenul de restituire a publicaţiilor poate fi prelungit o singură dată.

Utilizatorii au obligaţia să respecte termenul de restituire a publicaţiilor împrumutate. În caz de întârziere, se aplică amenzile stabilite la începutul fiecarui an universitar.

Utilizatorii au obligatia să păstreze publicaţiile împrumutate în bună stare, să nu facă însemnări, sublinieri şi să nu le producă alte deteriorări.

 

ALTE BIBLIOTECI

Totuși, unele titluri nu sunt accesibile la sala de lectură a facultății. Acestea, de obicei editții rare sau în exemplar unic, sunt disponibile la Biblioteca centrală universitară ( pe scurt, BCU). Permisul valabil la biblioteca facultății este valabil și aici, astfel că dacă în planurile voastre BCU se încăpățânează să tot apară, nu va înspăimântați și acceptați invitația. Cel mai probabil, veți fi încântați de urmări. Sediul acestei biblioteci este lângă Ordinul Arhitecților Români, aprope de stația de autobuz Nicolae Bălcescu și de Piața Revoluției.

Un alt reper pentru cei pasionați de lectură ori de studiu este Biblioteca Metropolitană. Consultarea sau împrumutul documentelor se face pe baza înscrierii și a eliberării unui permis de acces( astfel că la prima vizită va fi necesar să aveți cartea de identitate și carnetul de student vizat pe anul universitar în curs la purtător). Sediul central al acestei instituții este la Piața Romană, pe strada Tache Ionescu, însă fiecare cartier bucureștean este prevăzut cu o filială.

Biblioteca Națională a României este un alt loc în care puteți accesa documente scrise, în cadrul sălilor de lectură asociate unor domenii mai mari de interes. De pildă, sala de lectură unde găsiți sectorul filosofie cuprinde și domeniul științelor exacte. Accesul la rafurile oferite de Biblioteca Națională este gratuit, însă este condiționat de un alt permis de intrare, eliberat de instituția în cauză.

Alte biblioteci:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close