De ce să urmezi cursuri online și ce platforme îți pot fi de folos

Atât în mediul online, prin articole scris de bloggeri sau prin păreri exprimate pe rețelele sociale, cât și în mediul fizic, prin conversații purtate între indivizi, se afirmă tot mai des că educația necesită un upgrade, că elevii și studenții au nevoie să învețe și să li se predea în moduri noi, corespunzătoare evoluției care are loc, inevitabil, în toate celelalte domenii. Nu putem nega adevărul acestor afirmații, dar putem veni cu o întrebare: este toată lumea dispusă să îmbrățișeze noile potențiale metode de învățare?  

Sperăm că răspunsul va fi unul afirmativ la finalul acestui articol!

Învățarea nu poate și nici nu trebuie să fie mutată cu totul în mediul online, însă poate fi îmbunătățită dacă studenții sunt dispuși să acumuleze informații și în alt mod decât cel obișnuit. Astfel, o metodă nouă de învățare o reprezintă cursurile online. În prezent, există numeroase siteuri care pun la dispoziție cursuri din diverse domenii, în limba engleză, în mod gratuit sau pe baza unui abonament lunar, ținute de profesorii unor universități de renume. Vorbim despre profesori care țin cursuri la Duke University, Princeton University, University of Michigan, The University of Sydney, The University of Edinburgh,  Stanford University și lista poate continua.

De ce?

Fondatorii tuturor platformelor de elearning susțin că scopul lor este cel de a pune la dispoziția tuturor celor dornici de studiu cursuri de calitate, similare celor susținute în cadrul universităților de prestigiu. Practic, oricine poate urma un curs al Universității Stanford, indiferent în ce țară trăiește 🙂


world-map

Cum?

Vom lua drept exemplu Coursera.org. În cadrul unei prezentări TED, susținută de Daphne Koller, una dintre fondatoarele platformei, este prezentat pe scurt modul în care funcționează învățarea online. Utilizatorul își creează un cont și poate imediat să se înscrie la orice curs care începe în ziua respectivă sau în viitorul apropiat. Fiecare curs este destinat învățării unei arii dintr-un anumit domeniu de interes. Astfel, pentru pasionații de Filosofie, unele dintre cursurile disponibile sunt:

  • Introduction to Philosophy
  • Think Again
  • Plato and his Predecessors
  • Soren Kierkegaard  – Subjectivity, Irony ant the Crisis of Modernity
  • Introduction to the Philosophy of Cognitive Sciences
  • Soul Beliefs: Causes and Consequences

Cursul se desfășoară săptămânal, similar unui curs obișnuit: profesorul este filmat în timp ce explică, doar că, în loc să fie privit de zeci de studenți simultan, este privit de de mii. Pe lângă avantajul binecunoscut al cursului video, și anume că poate fi pauzat și reluat/redat oricând, apare opțiunea cu adevărat utilă, și care face diferența între învățarea de tipul „one size fits all” și cea centrată pe nivelul de cunoștințe pe care îl deține fiecare student: cursurile sunt organizate așa încât un începător să poată obține informațiile de bază, iar un altul, care are cunoștințe medii sau avansate să poată să-și aprofundeze cunoștințele în continuare. Practic, trebuie doar să fii dispus să înveți, pentru că nu există vreo barieră ridicată de nivelul de cunoștințe pe care îl ai. La finalul fiecărei „ore” de curs se dau teme, cu deadline stabilit. O dată la câteva minute, clipul video se întrerupe și este adresată o întrebare studenților pentru a le recapta atentția. Toți utilizatorii au posibilitatea de a comunica între ei și de a se ajuta reciproc – strategia funcționează mult mai bine în online decât fizic, într-o sală de curs. Se încearcă să se ofere feedback personalizat pentru studenții care au greșit rezolvările temelor, așadar nimeni nu rămâne cu nelămuriri și toți studenții au posibilitatea de a promova cursul.

La final, se  obține un certificat care poate fi de folos atât în cadrul facultății pe care o urmează studentul, cât și în vederea obținerii unui job, în funcție de deschiderea angajatorului pentru acest lucru.

Elearning-ul este în plină dezvoltare iar noi considerăm că acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru orice student din România, întrucât noile metode de învățare sunt oportunități ce nu ar trebui ratate.

Vă încurajăm să vizitați:

 

Reclame
Etichetat cu: , , , , , ,
Postat in Resurse filosofice, Social, Studentie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhiva postărilor
Logo-ul Asociației Studențești Philos
Logo Asociația Studenților din Universitatea București
Logo Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

European Student's Union

%d blogeri au apreciat asta: