O privire retrospectivă asupra primei ediţii Focus on Film

Focus on film-prima ediţie

Visual Culture şi Asociaţia Philos au organizat prima ediţie a evenimentului ,,Focus on Film”. Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile: 11, 12 şi 13 decembrie, în amfiteatrul Titu Maiorescu al  Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti. În cadrul evenimentului au avut loc proiecţii de film, ateliere, discuţii, prezentări tematice despre cinematografie şi lumea din spatele ei.

Prima zi, Focus on film

Evenimentul a început vineri la ora 17:30, iar primul invitat a fost Tom Wilson, absolvent de Politică, Filosofie şi Economie în cadrul Universităţii din Oxford, jurnalist pentru: BBC World Service, The Guardian, The Independent, Time Magazine, Dazed & Confused. Din 2002 locuieşte în România. ,,Before the fall” a fost primul scurtmetraj, iar „The Bucharest Experiment” primul lungmetraj.

Tom Wilson a vorbit despre lungmetrajul său, care nu a costat mai mult de 250 de Euro, estimativ vorbind.

Despre ce este vorba în „The Bucharest Experiment” ?

Revoluţia din 1989 nu a fost de fapt o revoluţie, ci a fost o lovitură de stat, deoarece Poliţia Secretă ştia ce avea să urmeze, deci a fost pregătită. Astfel, a început un experiment cu scopul de transforma omul socialist într-unul capitalist. Filmul îl are ca personaj principal pe Andrei Juvina, acest experiment distrugându-i relaţia cu fosta iubită, interpretă de muzică populară, şi anume Carmen Anton.

 A doua zi, Focus on Film

Vlad Constantin, absolvent al Facultăţii Regie de Film a UNATC, şi al Masteratului de Sunet şi Montaj, absolvent al Facultăţii de Istoria Artei şi Teoria Artei, UNArte, iar în prezent este doctorand la Facultatea de Filosofie, şi masterand în cadrul CESI.

Pentru Vlad, filmul este o întrebare continuă şi o unealtă a meditaţiei, nu un produs finit.

Vlad Constantin a vorbit despre filmele:  „So do I” , „Someone will call you” , „As coral grows under the water”, „Uncaught thief”, „The Night Shift” şi „Last day of school”.

Stuart McBratney,  a regizat: scurtmetraje, videoclipuri, două filme, aproximativ 500 de reclame Tv (McDonalds, Honda, Sony, ba chiar şi pentru clienţi români), este profesor la Academia de Film New York, Sydney, Australia, şi doctorand în filosofie la Universitatea Newcastle, din Australia.

Stuart McBratney, a vorbit la eveniment despre filmul „Pop-up”  la care a fost scenarist, regizor, producător, editor, compozitor şi inginer de sunet.

Filmul are drept subiect  principal oameni care rămân marcaţi în urma unor evenimente. Un bărbat şomer,  într-o bună zi,  găseşte o cameră foto cu poza unei femei, pe care hotărăşte să o caute.

O imigrantă româncă încearcă să treacă peste un moment dificil împărţind felicitări, şi un director de teatru încearcă să se răzbune pe un critic de-al său.

A treia zi, Focus on Film

Cea de-a treia zi a evenimentului a fost deschisă de către tânărul scenograf, Bogdan Mosorescu, absolvent al Facultăţii de Arte Decorative şi Design, care a povestit întâmplări amuzante legate de felul în care profesia de scenograf este interpretată greşit, oamenii cred că un scenograf scrie scenarii. De asemenea, Bogdan Mosorescu a arătat câtă muncă se află în spatele unei piese de teatru şi cum arată schiţele costumelor.

Stuart McBratney a fost prezent şi în cea de-a treia zi a evenimentului, şi ne-a vândut câteva ponturi despre cum să faci un film fără prea mulţi bani.

Radu Igazsag este artist vizual, regizor de film, fotograf şi de asemenea, cadru didactic la UNATC.  Este absolvent al Institutului de Arte Plastice din Cluj, şi a câştigat o mulţime de premii internaţionale care stau dovadă pasiunii şi priceperii sale în ale filmului de animaţie.

În viziunea lui Radu Igazsag, există un balans între imaginea statică şi mută, adică fotografia şi imaginea dinamică, vorbitoare. O fotografie de grup, un banal selfie poate fi oricând transformată în una animată ce poate fi adăugată în rândul amintirilor.

La sfârşitul fiecărei zile, atât organizatorii, invitaţii, cât şi participanţii s-au retras să ia cina la Vişini Hub, continuând discuţiile până târziu.

Vă aşteptăm cu drag la următoarea ediţie Focus on Film…curând!

Autoare articol: Luiza Cosma

 

 

 

 

Reclame
Etichetat cu: , ,
Postat in Evenimente

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Arhiva postărilor
Logo-ul Asociației Studențești Philos
Logo Asociația Studenților din Universitatea București
Logo Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

European Student's Union

%d blogeri au apreciat asta: