Donează și Salvează

În ultima perioadă, probabil, ați văzut cu toții că este o foarte mare nevoie de sânge. Foarte multe operații au fost amânate în ultima perioadă tocmai din acest motiv.
Tocmai de aceea, consider că este oportun momentul să vedem care sunt avantajele unui donator, „scuzele” pe care le folosesc cei care nu vor să doneze, de ce ar trebui să donăm ș.a.

sange philos

Susținem alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R) inițiativa de a dona sânge pentru a ajuta spitalele din România.

Transmitem și noi apelul către voi, studenții din România, și vă rugăm să mergeți să donați sânge în centrele de transfuzie din orașul vostru începând de luni, 25 august, până vineri 29 august (centrele de transfuzie sunt deschise în intervalul orar 07:30 – 13:30), Puteți da o mână de ajutor sistemului medical românesc și să ajutați la salvarea unor vieți. Lista cu locațiile centrelor de transfuzii din țară poate fi găsită aici:http://doneazasange.ro/unde-pot-dona-sange/ .

Câți dintre voi știau că prima transfuzie cu sânge la om a fost făcută cu sânge de oaie, în anul 1667, de către medicul lui Ludovic al XIV-lea? Rezultatul acestei acțiuni a fost unul catastrofal, dar a contat în dezvoltarea medicinei deoarece s-a observat că omul poate primi sânge doar de la semenul său, omul. Treptat, noi descoperiri în acest domeniu au fost remarcabile, în cele din urmă aflându-se toate cele patru grupe de sânge:

  • Grupa de sânge A, are doar antigenul A
  • Grupa de sânge B, are doar antigenul B
  • Grupa AB îi are pe amândoi
  • Grupa 0 nu are nici unul

Gândește-te că ești responsabil pentru trei persoane. Într-o situație ipotetică, poți salva doar o persoană, iar în cea mai bună situație ipotetică poți salva două persoane. Niciodată nu vei putea salva toate cele trei persoane. Vei fi dezamăgit de tine că nu ai reușit să salvezi toate persoanele. Gândește-te că acele trei persoane pot fi chiar familia ta. Ți-ai dori să fi în situația asta? Nici eu!

Dacă nu știai, printr-o singură donare poți salva 3 vieți, deoarece se extrag următoarele elemente:

  • celulele roșii (hematiile) – se pot păstra 35 zile și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare.
  • Trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie.
  • Plasma – poate fi congelata și rezista pana la un an, este folosita în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.

Îmi doresc să nu fii una dintre persoanele care refuză să doneze sânge, găsind la infinit scuze. Voi prezenta câteva din scuzele folosite de cei mai mulți oameni:

  1. Nu-mi plac acele / Mi-e frică de ace / Mi-e frică să donez sânge.  Dacă vă faceți timp și curaj pentru o singură donație, vă veți întreba ulterior de ce ați ezitat atât.
  2. Nimeni nu mi-a cerut… nu mi-am dat seama că e nevoie de sânge. Consideră că tocmai ai fost întrebat! Donezi?  În fiecare clipă, cineva are nevoie de sânge!
  3. Nu am sânge “în plus”. În medie, corpul uman are 4-5 litri de sânge. Doctorii spun că un adult sănătos poate dona cu regularitate, pentru că organismul reface cu rapiditate sângele donat

Aceste exemple pot continua la nesfârșit. Sângele donat de tine poate salva un nou-născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră. Tu le poți oferi o șansă de a-și trăi mai departe viața. Poți să fii sigur că de sângele tău este întotdeauna nevoie și că ar putea fi de folos chiar cuiva drag ție. Majoritatea oamenilor nu se gândesc că vor avea vreodată nevoie de sânge, dar mulți chiar au nevoie.

Arată că îți pasă de oameni! Nu fii indiferent, căci cu aceeași indiferență vei fi tratat și tu! Împreună putem ajuta la o societate mai bună. ÎMPREUNĂ putem arăta  celor din jurul nostru ce înseamnă SOLIDARITATEA!

P.S: Mare parte din informații au fost preluate de pe acest site. Vă invit să aflați mai multe informații accesând link-ul menționat anterior!

P.P.S: Distribuie evenimentul către alți colegi, pentru a arăta că mișcarea studențească din România e preocupată de problemele societății în care trăim și se poate solidariza în cazuri de urgență ca acesta.

https://www.facebook.com/events/1526177197611450/

Vă doresc o seară liniștită și am încredere că veți alege să salvați vieți
Marian-Cătălin Ciupag

Anunțuri
Etichetat cu: , , , , ,
Postat in Învățăm lecții

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhiva postărilor
Logo-ul Asociației Studențești Philos
Logo Asociația Studenților din Universitatea București
Logo Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

European Student's Union

%d blogeri au apreciat asta: