Conferința “Empirical Research and The Philosophy of Mathematics”

Conferința “Empirical Research and The Philosophy of Mathematics”

 

Miercuri, 25 ianuarie 2012, Departamentul de Filosofie teoretică al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti organizează conferinţa Empirical Research and The Philosophy of Mathematics, susţinută de Markus Pantsar, profesor la Universitatea din Helsinki.

În filosofia matematicii, una dintre întrebările fundamentale se referă la modul în care metodele matematice ne ajută să obținem cunoaștere despre lume. Prin caracterul său a priori, matematica pare radical diferită de metodele empirice pe care se bazează științele. Această realție între matematic și empiric a fost tratată extensiv de filosofi precum Quine, Putnam și Kitcher. În cadrul acestei conferințe, Markus Pantsar se va concentra pe o abordare diferită: ce putem învăța în mod empiric despre gândirea matematică și ce relevanță are acest lucru în filosofie?

Astfel, vor fi prezentate exemple de rezultate din psihologie, animal studies, sociologie și studiul practicii matematice, fiind evaluată importanța filosofică a acestora. Deși astfel de rezultate sunt adesea nedecisive sau irelevante, unele dintre acestea, în special cele referitoare la gândirea matematică primitivă, merită să fie luate în considerare în mod serios pentru demersul filosofic.

Conferinţa Empirical Research and The Philosophy of Mathematics face parte din seria seminarului săptămânal al Departamentului de Filosofie teoretică al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Evenimentul este un seminar deschis, în care profesori şi cercetători din ţară şi din străinătate îşi expun rezultatele ştiinţifice şi discută liber cu participanţii prezenţi la fiecare întâlnire.

Conferinţa Empirical Research and The Philosophy of Mathematics se va desfăşura începând cu ora 18:00 în Amfiteatrul Titu Maiorescu al Facultăţii de Filosofie (Splaiul Independenţei, nr. 204, sector 6).

Postat in Social

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Arhiva postărilor
Logo-ul Asociației Studențești Philos
Logo Asociația Studenților din Universitatea București
Logo Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

European Student's Union

%d blogeri au apreciat asta: