Prof. dr. Mircea Dumitru este noul rector al Universităţii din Bucureşti

Miercuri, 14 decembrie 2011, comunitatea academică a Universităţii din Bucureşti şi-a ales noul rector

Conform rezultatelor Referendumului universitar organizat în vara acestui an, procedura de desemnare a rectorului este votul universal, direct, secret şi egal. La alegeri au participat angajaţii Universităţii din Bucureşti, încadraţi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cadre didactice şi cercetători, şi reprezentanţii studenţilor validaţi în forurile decizionale ale Universităţii (Consiliile facultăţilor şi Senatul Universităţii din Bucureşti).

Din cele 1315 de persoane cu drept de vot din cadrul Universităţii, s-au prezentat la urne 910 persoane, reprezentând 70% din total. Prof. dr. Mircea Dumitru a fost votat de 782 de persoane, adică 59,4% dintre cei care aveau drept de vot şi 86 % dintre cei care au fost prezenţi la vot.

 

Activitatea academică impresionantă a prof. dr. Mircea Dumitru i-a adus respectul şi susţinerea întregii comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti.

Născut în 1960, Mircea Dumitru devine doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998 şi,  două luni mai târziu, obţine cel de-al doilea doctorat, la Universitatea din Bucureşti.

Specialist în logică filosofică, logică simbolică, filosofia limbajului, metafizica modalităţilor, epistemologie, filosofia minţii, prof. dr. Mircea Dumitru a susţinut conferinţe şi cursuri la Universitatea “Jean Moulin”, Lyon 3, Universitatea din New York, Universitatea din Helsinki.

În prezent este profesor la Departamentul de filosofie teoretică şi logică al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Între  2000-2004 şi 2004-2008, prof. dr. Mircea Dumitru a fost decanul Facultăţii de Filosofie, iar în 2008 a devenit prorector al Universităţii din Bucureşti, având un rol principal în promovarea cooperării internaţionale şi în managementul calităţii.

Experienţa sa ştiinţifică şi administrativă l-a recomandat pentru a participa în diverse comisii de analiză din mediul universitar: membru în Comisia de Filosofie pentru concursuri didactice a CNATDCU (2005 – 2011), preşedintele Comisiei de Ştiinţe Umaniste şi Teologie, ARACIS.

Munca profesorului Dumitru a fost apreciată prin premii şi distincţii: Premiul “Mircea Florian” al Academiei Române (2001), Ordinul Bernardo O’Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile (2005). În septembrie 2011, Mircea Dumitru a fost ales preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică (ESAP).

Este autor, co-autor sau editor al mai multor volume de studii: On Modal Incompleteness (1998), Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior (2001), Explorări logico-filosofice (2004), Cuvinte, teorii și lucruri. Quine în perspectivă (2009). Prof. dr. Mircea Dumitru are în pregătire volumul Metaphysics, Meaning, and Modality. Themes from Kit Fine care va apărea la editura Oxford University Press. Împreună cu Mircea Flonta, a tradus două dintre operele lui L. Wittgenstein, Tractatus Logico–Philosophicus şi Cercetări filozofice.

A fost membru în board-ul ştiinţific al New Europe College (2002-2008), iar în prezent este membru al unor prestigioase asociații internaționale: Advanced Reasoning Forum, Institut International de Philosophie. Din 2011, conduce Asociaţia Română de Filosofie Analitică.

 

Conform planului său managerial, noul rector al Universităţii din Bucureşti şi-a fixat drept priorităţi pentru mandatul 2012-2016 internaționalizarea instituției, pornind de la dezvoltarea relațiilor externe, a programelor în limbi străine, a programelor comune de studii în context european (joint degree, double degrees) și a colaborărilor științifice, îndeosebi în programele europene. El va urma o politică susținută și coerentă de creativitate și originalitate, orientată spre recunoașterea meritelor și spre formarea și dezvoltarea capacităților, afirmarea unei receptivități maxime față de propunerile studenților în domeniile de interes academic și încurajarea participării lor în managementul optim al Universității. În privinţa cercetarii, se propune în termen de patru ani, dublarea numărului de articole publicate de personalul Universității în reviste din fluxul internațional de publicații.

După confirmarea prin ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Mircea Dumitru îşi va numi prorectorii şi decanii.

 

Reclame
Postat in Social

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhiva postărilor
Logo-ul Asociației Studențești Philos
Logo Asociația Studenților din Universitatea București
Logo Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

European Student's Union

%d blogeri au apreciat asta: