Proiect revoluţionar în Educaţie: Statutul Studentului!

Ministerul Educaţiei a postat pe site un proiect de ordin de ministru privind Statutul Studentului. Este pentru prima dată când autorităţile prezintă un document care să stipuleze clar drepturile şi obligaţiile persoanelor care urmează cursurile de învăţământ universitar din România. Printre modificări se numără şi faptul că studenţii vor fi obligaţi să evalueze prestaţia profesorilor şi să publice rezultatele pe site-ul facultăţii.

Astfel, conform proiectului, studentul are drepturi şi obligaţii care respectă următoarele principii: al echităţii în educaţie, al participării studenţilor la viaţa academică prin structurile de reprezentare, al libertăţilor academice, al angajabilităţii şi al învăţământului centrat pe student.

Prin acest document, statul se angajează să furnizeze studenţilor „învăţământ de calitate”, precum şi reduceri de 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice. Totodată, în act se arată că durata studiilor prevăzută de lege este recunoscută ca vechime în muncă.

Studenţii vor nota profesorii

În plus, studenţii au dreptul la un suport de curs gratuit, în format fizic sau electronic, precum şi la toate materialele didactice disponibile în mod gratuit.Mai nou, nu numai studenţii vor primi note, ci şi profesorii. Proiectul de ordin de ministru prevede că „evaluarea de către studenţi a prestaţiei cadrelor didactice este obligatorie, conform legii. Universitatea va publica rezultatele evaluării pe site-ul propriu. Rezultatele vor conţine centralizarea tuturor evaluărilor pentru fiecare profesor în parte”.

Studenţii vor primi, la începutul primului an de studiu, un „Ghid al studentului” cu informaţii referitoare la drepturile şi obligaţiile studentului, la detaliile legate de materii şi servicii puse la dispoziţie de universitate, modalitatea de evaluare, modalitatea de stabilire a taxelor, baza materială a universitaţii şi a facultăţii, informaţii despre asociaţiile studenţeşti legal constituite, modalităţi de acces la burse şi alte mijloace de finanţare, mobilităţi, precum şi alte facilităţi şi subvenţii acordate.

Puteţi citi AICIintegral proiectul de ordin de ministru.

Reclame
Postat in Social

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhiva postărilor
Logo-ul Asociației Studențești Philos
Logo Asociația Studenților din Universitatea București
Logo Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

European Student's Union

%d blogeri au apreciat asta: