Ministerul nu intelege 25% in lege

https://i2.wp.com/anosr.ro/images/stories/articole/protest/protest_anosr1.jpg
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania suspenda protestele studentesti din fata Ministerului Educatiei. Joi, 10 martie, dupa doua saptamani de proteste la nivel local si national si dupa patru zile de protestat in frig, alaturi de studenti din peste doisprezece centre universitare, Ministrul Educatiei nu a vrut sa dea studentilor ceea ce este a studentilor – cei 25% in comisia de alegere a rectorului.

Dupa o serie de argumentari atat scrise, verbale cat si pe parcursul protestelor, in care ANOSR a oferit toate argumentele posibile si imposibile, pentru a-l determina pe domnul Ministru sa inteleaga importanta acestui procent pentru reprezentarea studenteasca, acesta a refuzat sa introduca printr-un ordin cei 25% in alegerea rectorului. Din nefericire, nici sprijinul federatiilor studentesti europene nu l-a facut pe Ministru sa dea studentilor dreptul de mult castigat.

In cadrul negocierilor, ANOSR a transmis ca isi doreste ca legea sa nu oblige universitatile sa introduca in propriile regulamente ca prezenta este 100% obligatorie. Daca vor exista confuzii legate de acest aspect, MECTS va elabora o nota explicativa catre universitati care sa clarifice ca legea nu obliga, ci decizia intra in autonomia universitara. Totodata, ANOSR a transmis faptul ca, la nivel formal, o prezenta obligatorie determina ca universitatile sa perceapa taxe pentru recuperarea seminarilor. Pentru ca MECTS nu cunostea acest aspect, ANOSR va transmite ‘exemplele de proasta practica’ impreuna cu argumentarea aferenta si solutiile pentru clarificarea situatiei.

ANOSR considera inadmisibil ca studentii nu sunt respectati ca parteneri reali in luarea tuturor deciziilor din universitati. Desi, dreptul studentilor la 25% este sustinut si de catre federatii europene, totusi MECTS blocheaza accesul studentilor din luarea deciziilor care ii va afecta cel mai mult pe studenti.

Pentru obtinerea celor 25% in alegerea rectorului, ANOSR isi va continua demersurile atat la nivel local (prin organizatiile membre) cat si la nivel national pentru drepturile considerate ca fiind vitale si TREBUIE sa ramana ale studentilor.

Reclame
Postat in Social

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhiva postărilor
Logo-ul Asociației Studențești Philos
Logo Asociația Studenților din Universitatea București
Logo Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

European Student's Union

%d blogeri au apreciat asta: